Nerds zijn cool

ENNL Effective Business Solutions :: Nerds zijn cool Nerds zijn cool! En als je denkt van niet, lees dan vooral even verder. Windows van Bil Gates. Apple van Steve Jobs. Facebook van Mark Zuckerberg. Cool toch? Allemaal gemaakt door nerds die ergens op een zolderkamertje op computers zaten te prutsen voordat ze beroemd (en rijk) werden.

“De tijd van het zolderkamertje is wel geweest”

Of niet natuurlijk. Op scholen – en dan praat ik over basisscholen én het voortgezet onderwijs – wordt vrijwel niets gedaan aan ICT. Ja, natuurlijk staan er overal pc’s in de klassen. Natuurlijk maken de kids tegenwoordig huiswerk op een pc. Zeker, we werken allemaal online.

“Iedereen is een gebruiker”

Dat heeft echter helemaal niets met ICT te maken. En ook niet met nerds. En het is ook niet cool.

Wat er dan wel cool is? Als je weet hoe je een programma moet schrijven. Als je de enen en de nullen (en zo af en toe een slash en/of backslash) op de juiste plek weet te krijgen. Als je kunt coderen, dus. Zodat al die anderen gewoon gebruiker kunnen zijn.

“En je krijgt gegarandeerd een baan”

Want: de komende jaren zijn het softwareontwikkelaars die we het aller hardst nodig hebben om ‘onze’ maatschappij draaiend te houden. Overal zit software in. Van je wekker tot je verwarming. Van je afstandsbediening tot je auto. Van je pc tot je iPhone.

“Programmeren is leuk”

Laten we wel zijn. De jeugd van tegenwoordig brengt meer tijd door voor een beeldscherm dan op een skateboard. Dus zou je als ouders moeten inzetten op een creatief gebruik van dat beeldscherm.

Als hun lijf dan niet aan topsport doet, laat dan hun hersens kraken!

“Er zijn geweldige mogelijkheden”

Studio.code.org bijvoorbeeld. Deze site voor onderwijzers en leerlingen staat boordevol met leuke opdrachten. Zo kun je in je eentje of met de hele klas aan de slag. Maar nog leuker is het als wij, als ouders, een Kids Coding Academy opzetten. Een soort van buitenschoolse opvang. Of als je dat liever hebt: een zolderkamertje voor onze nerds.

En, by the way.

Ik zit nu al te wachten op aanmeldingen van Belinda Gates, Stephanie Jobs en Marcia Zuckerberg!

Reactie geven? Mail naar marchel@ennl.eu