Serious business: breathing!

ENNL Effective Business Solutions :: Serious business: breathing! Gedurende mijn diensttijd (voor de jongeren onder ons: dat was toen jonge mannen nog verplicht werden om hun vaderland te dienen) werd ik bewust gemaakt van het feit dat ik tijdens mijn slaap zeer onregelmatig ademhaalde.

Mijn medesoldaten wezen mij daarop tijdens de bivakken. Daarbij kwam later, toen ik het bed ging delen met vrouwen, dat ik ook steeds meer ging snurken. Allemaal erg vervelend, vooral voor diegene naast mij want over het algemeen sliep ik prima! Althans dat dacht ik...

Een paar jaar geleden ben ik naar het ziekenhuis gegaan en in het circuit van onderzoeken terechtgekomen op zoek naar een oorzaak. De oorzaak van waarom ik me zo moe voelde, de oorzaak van waarom ik concentratieproblemen had, de oorzaak van waarom mijn gemoedstoestand nog al eens wisselde en de oorzaak van veel kleine lichamelijke pijntjes en kwaaltjes.

Na veel onderzoeken en testen kwam de longarts met de oorzaak van alle bovenstaande problemen en klachten: “U heeft APNEU”. Letterlijk betekent a-pneu ‘geen lucht’. In mijn geval: ik stopte 18 à 20 keer per uur met ademhalen in mijn slaap. Hierdoor kwam ik niet in een rustige en diepe slaap die nodig is om goed uit te rusten. De ‘bemoedigende’ woorden van de arts waren “mensen met APNEU hebben een veel grotere kans op”:

  • hart- en vaatziekten
  • overgewicht (hoe herkenbaar)
  • hoge bloeddruk
  • 300% meer kans om bij een ongeluk in het verkeer betrokken te raken

Ach, soms heb je aan een half woord genoeg. Deze boodschap was voor mij meer dan duidelijk.

Inmiddels zijn we het traject van ‘verschillende oplossingen proberen’ voorbij. Ik ben nu in de fase dat ik weer slaap. Echt rustig en diep slaap. Door gebruik te maken van een CPAP (Google maar ff) slaap ik nu rustiger, is de ademhaling gewoon en is het snurken verdwenen.

Na de eerste nacht met die ‘snorkel’ op mijn neus vroeg mijn vrouw: “Hoe voel je je?” Het duurde even voordat ik kon antwoorden, maar mijn antwoord was: “Ik heb geen flauw idee hoe ik me voel… Dit gevoel heb ik de laatste 30 jaar niet gehad”. Ik voelde wel wat, of beter gezegd juist niets want ik had bijvoorbeeld geen hoofdpijn, maar dit was echt anders wakker worden voor me.

Nu, een aantal weken verder, voel ik me uitstekend; ik slaap goed, voel dat ik veel meer energie heb en merk aan alles dat het beter gaat. Het hoogtepunt was afgelopen weekend toen ik om 06:15 uur wakker werd, me uitgerust voelde en uit bed ben gegaan om 9 km te hardlopen. Heerlijk die rust buiten. Het opkomende zonnetje als beste toeschouwer. Ik voelde me goed!

Waarom schrijf ik dit aan jullie kun je je afvragen… Vooral om aandacht te vragen voor Adem Halen; zo'n 500.000 mensen in Nederland hebben te maken met vergelijkbare verschijnselen. Zorg dat je onder behandeling komt. Er gaat een wereld voor je open!

Daarnaast, en niet minder belangrijk, is het een ‘waarschuwing’ naar mijn omgeving, collega's, klanten, relaties: ik ben nu nog scherper, energieker en beter gehumeurd dan ooit! Be prepared for what is coming…

Wil je die energie ervaren tijdens jouw project? Maak een afspraak met mij via 0172 - 240 594 of mail mij marchel@ennl.eu